Kayıtlar

Nisan, 2020 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

SAP BW Proses Zinciri Analizi

Resim
Merhaba bu yazımda SAP BW'da Proses Zincirlerinizin Analizini yapmak istediğinizde izlemeniz gereken adımları paylaşacağım. Anasayfada ST13 kodunu girip entera basıyoruz. Tool name kısmında BW-TOOLS yazıp execute diyoruz. Process Chain Analysis seçenğini işaretleyip tekrar execute diyoruz. Bir sonraki sayfada Process Chains'e tıklıyoruz. Gelen pop-up sayfasında Zincirin ID'sini ve analiz etmek istediğiniz tarihi seçip execute diyoruz. Aşağıdaki gibi bir sayfa gelecek önünüze, zincir hangi gün hangi hatayı vermiş, runtime ne kadar sürmüş vb. analizlerinizi buradan yapabilirsiniz.

Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm:2 | KAMÇI ETKİSİ (BULLWHIP EFFECT)

Resim
Tedarik zincirlerinin kanal yapısında yer alan aktörler arasında ilişkilerde kartopu etkisi yaratarak büyüyen küçük değişimlerin sürece olan etkisi, 'Kamçı Etkisi' olarak adlandırılır. Bu etkiye 'Kamçı Etkisi' denilmesinin nedeni, etkinin süreç içindeki değişiminin kamçının havadaki hareketine benzemesidir. Örneğin ; bir müşteri markete gidip 1 adet bebek bezi soruyor bulamayınca başka bir markete gidip soruyor orada da bulamıyor diyelim. Bu iki market tedarikçilerine elinde fazladan bulundurmak istediği için 3 adet bebek bezi sipariş veriyorlar. Tedarikçiler, Distribütörlere sipariş verirken bezin talebinin daha fazla olacağını düşündüğü için 6 adet yerine 10 adet sipariş veriyorlar. Distribütör ise üreticiye 20 adet ürün geçiyor. Böylece 1 adet bebek bezi için üreticiye 20 adet üretim siparişi geçiliyor.

Tedarik Zinciri Yönetimi Bölüm:1 | TEDARİK ZİNCİRİ NEDİR, TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ NEDİR? TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ SÜREÇLERİ

Resim
Tedarik Zinciri nedir? Tedarik Zinciri Yönetimi nedir? Tedarik Zinciri Yönetimi Süreçleri nelerdir? Malzeme,bilgi ve para akışı neden çift yönlüdür? 3 dakikanızı ayırarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Tedarik zinciri ürünlerin tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve son tüketiciler arasındaki akışını sağlayan ilişkilerin tamamına verilen addır. Tedarik zinciri yönetimi , kısaca hammaddeden müşteriye kadar uzanan zincirin planlanması ve kontrol edilmesidir. Tedarik zinciri yönetimi süreçleri , Global Tedarik Zinciri Forumu (The Global Supply Chain Forum) üyeleri tarafından tanımlanan sekiz süreç olarak ele alınmıştır. Bunlar: 1.Müşteri İlişkileri Yönetimi Müşteri İlişkileri Yönetimi Süreci, müşterilerle ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğini ve sürdürülebileceğini ele alan bir yapıdır. 2.Müşteri Hizmet Yönetimi Bu süreç ürünün elde edilebilirliği, yükleme zamanı ve siparişin durumu gibi konularda müşterileri bilgilendirmede birincil bilgi ka

Üretim Yöntemleri Bölüm: 2 | SÜREKLİ ÜRETİM, KESİKLİ ÜRETİM, PROJE TEMELLİ ÜRETİM

Sürekli Üretim: Mal veya hizmet üretimi için doğrusal olarak yapılan üretimdir. Üretim hacmi çok büyüktür. Maliyeti düşüktür. Kesikli Üretim: Aralıklarla yapılan ve belli hacimlerde yapılan üretimdir. Bu üretim tiği bir ününün ilk safhalarında veya münferit siparişlerinin beklendiği ve küçük piyasa taleplerinin olduğu durumlarda geçerlidir. Proje Temelli Proses: Bir sanat eseri, bir konser, bir bina, bir film üretimi proje temelli işlemleri gerektirir. Burada eser tek olarak üretilir. Ürün akımından bahsedilemez. Proje temelinde işlemler nadir ve yaratıcılığı gerektiren durumlarda başvurulan işlemlerdir. Otomatize etmek zordur. Yüksek maliyetlidir.

Üretim Yöntemleri Bölüm: 1 | ÖLÇEK EKONOMİSİ NEDİR , KAPSAM EKONOMİSİ NEDİR?

Endüstri Mühendisliğinde sürekli kullanılan ve sınavlarda da karşımıza sürekli çıkan ölçek ekonomisi ve kapsam ekonomisi kısa ve öz olarak aşağıdaki gibi açıklanabilir. Ölçek Ekonomisi: Aynı üründen çok sayıda üretim yapılması ölçek ekonomisi kapsamına girer. Standardizasyon ve dizi halindeki işlemler dolayısıyla ürün modifikasyonu veya üretim hacminin yeniden düzenlenmesi gerekmediğinden ölçek ekonomisi karlıdır. Genelde sürekli üretim sistemlerinde kullanılır. Kapsam Ekonomisi: Farklı gelir seviyesindeki insanların ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üretilmesi kapsam ekonomisidir. Genelde proje temelli üretim sistemlerinde kullanılır.