Karar Analizi: Bölüm 4 | ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİ


Karar verme süreçleri bir hedefe ulaşmak için yapılmaktadır. Çok kriterli karar verme, birden fazla kriter ve birbiriyle çatışan birden fazla amacın olduğu durumlarda en iyi seçeneğin belirlenmesidir.
Çeşitli çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemleri mevcuttur: Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS), Analitik Ağ Süreci (AAS), Electre, TOPSIS  vb.

ELECTRE (ELimination et Choix Traduisant la REalite) yöntemi çok kriterli karar verme tekniklerinden bir tanesidir. Bu yöntemin en önemli özelliği, problemin çözümüne kantitatif ve kalitatif değerlerin birlikte dâhil edilebilmesidir. 

TOPSIS (Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution) 1980 yılında geliştirilmiştir. ELECTRE yönteminin temel yaklaşımlarını kullanır. Karar noktalarının ideal çözüme yakınlığı ana prensibine dayanır ve çözüm süreci ELECTRE yöntemine nazaran daha kısadır. TOPSIS yöntemi 6 adımdan oluşan bir çözüm sürecini içerir. Yöntemin ilk iki adımı ELECTRE yöntemi ile ortaktır. 

AHS yönteminde önce kriterlere göre seçeneklerinin ikili karşılaştırılması ve kriterlerin önem sıralaması yapılmakta, daha sonra seçenekler üzerindeki önem farklılıkları oran dağılımı olarak bulunmaktadır. 

Bir sonraki konu → Karar Analizi: Bölüm 5 | ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ (AHP Analytic Hierarchy Process)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üretim Sistemleri: Bölüm 3 | NORMAL SÜRE VE STANDART SÜRE NEDİR? NORMAL ZAMAN VE STANDART ZAMAN ÖRNEKLERİ

Karar Analizi: Bölüm 3 | BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME

Darboğaz Nedir? Darboğazdan nasıl kurtulabiliriz? (Bottleneck)